Welkom.
Producten.
Kokosvezels.
Contact.
Meer info.

Comos B.V. Verwerkt ca. 1.000.000 kg. Kokosvezels per jaar. Door onze afname voorzien wij 2 dorpen in Sri Lanka van werk. Onze businesspartner in Sri Lanka voorziet  de kinderen van de arbeiders van schoolspullen, zoals potloden, boeken en schriften om ervoor te zorgen dat deze kinderen een opleiding genieten . In tegenstelling van zo velen die dat niet hebben.

 

Kokosvezels zijn afkomstig van de bast van de kokosnoot. Het is een natuurproduct van de kokosvrucht. De kwaliteit van kokosvezels is te vergelijken met die van tropisch hardhout. Het is taai en stug materiaal, dat niet voor niets al eeuwenlang gebruikt wordt voor bijvoorbeeld scheepstouw en deurmatten. Omdat kokosvezels zeer weinig water opnemen treedt er bij normaal buitengebruik geen vertering op van de vezel. Als het nat is geweest droogt het materiaal weer zeer snel op in de buitenlucht, waardoor de vezels gevrijwaard blijven van schimmel- en mosvorming.

 

De kokosvezels (geïmporteerd door Comos B.V. (Kokosystems) komen uit Sri Lanka. Ze staan onder regelmatige controle om een E.C. waarde (zoutgehalte) te garanderen die onder de 0.5 Ms/cm is.

 

 

Het wekings proces

 

Na de oogst van de kokosnoten, wordt de noot van de buitenbast ontdaan welke gebruikt worden voor de kokosvezelwinning. In de harde binnennoot zit het vruchtvlees (copra).

De buitenbast van de kokosnoot word na de oogst eerst ongeveer 6 maanden in het water bewaard. Dit is om de vezels  wat gemakkelijker uit de bast te "kammen"

 

 

 

Uitkamen van kokosvezels

 

De uitkam machine bestaat uit een snel ronddraaiende, houten rol met spijkers. door een cocosbast tegen de spijkerrol aan te duwen., worden de vezels uit de bast gekamd. De dikkere, stugge vezels die overblijven zijn de zogenaamde Bristle fibres. Dit zijn de hoofdvezels van de bast..Ertussen zitten de wat kortere, soepele vezels, dit zijn de zogenaamde Mattress-fibres. Deze vezels worden van oudsher gebruikt voor matrassen, deurmatten, scheepstouwen  en nog vele andere toepassingen. U kunt zich vast wel voorstellen dat dit een zeer taaie en duurzame vezel is. Wij gebruiken de vezels voor o.a. Geluidsschermen en paarden rijbakken.

 

Nadat de vezels uit de bast zijn "gekamd" worden ze door een soort ronddraaiende trommel van gaas geleid, waardoor het stof uit de vezels loskomt. Dit "stof" is het zgn. kokopeat,en word  gebruikt als teeltmedium in de professionele tuinbouw. Na dit proces blijft er een schone vezel over waar de eventuele verterende delen uitgezeeft zijn, dit in tegenstelling tot de kokosbrokken (chips) waar de verterende delen nog inzitten en zodoende gladheid kan geven in uw bak. De kokosvezels worden daarna in een baal geperst om de transportkosten te beperken. Desgewenst kunnen wij de balen voor aflevering dompelen in water zodat u de balen iets gemakkelijker los kan maken.

 

 

Home I Producten I Kokosvezels I Contact I Meer info

Kokovezels